+ NOUS TEMES + - - + NOUS TEMES +
CAP-ABS
Horari: De Dilluns a Divendres 
de 08:00 a 15:00 Hores
Contacte: 973402196-Urgències 061 C/Guimerà 6
Programació de visites 24 hores 902111444

dimecres, 16 de maig del 2012


Al·lèrgia


QUÈ ÉS L'AL·LÈRGIA
Una al·lèrgia és una reacció immunològica específica de l’organisme cap a una substància normalment inofensiva, que pot no afectar altres persones. Les persones que pateixen al·lèrgies són sovint sensibles a més d'una substància.


Hi ha diferents al·lèrgies (rinitis al·lèrgica, urticària, èczemes...), i diversos factors que les provoquen:

  • Pol·len
  • Partícules de la pols
  • Espores de les flors o dels fongs
  • Determinats aliments
  • Goma de làtex
  • Verí dels insectes
  • Medicaments

PER QUÈ HI HA PERSONES QUE PATEIXEN AL·LÈRGIES I PERSONES QUE NO?
Es pot tenir una certa tendència a ser al·lèrgic, de fet s'és al·lèrgic a substàncies determinades, tot i que cal exposar-se als factors causants.
L'exposició a les substàncies que generen l’al·lèrgia (al·lergògens) en un moment en què les defenses del cos estan baixes, o durant l'embaràs, pot desenvolupar l’al·lèrgia. 

QUÈ ÉS UNA REACCIÓ AL·LÈRGICA?
Normalment, el nostre sistema immunològic reacciona davant d'agents invasors, com són les bactèries o els virus. A la majoria de les al·lèrgies, a més a més, el sistema immunològic reacciona davant una falsa alarma.
Quan una persona al·lèrgica entra en contacte amb l'al·lergogen per primera vegada, el seu sistema immunològic tracta aquest element com a invasor i es mobilitza per combatre'l. I ho fa creant gran quantitat d'un anticòs (proteïna que lluita contra la malaltia) anomenat immunoglobulina E, o IgE.

Cada anticòs IgE és específic d'un tipus d'al·lergogen. En el cas del pol·len, cada anticòs és específic d’un tipus de pol·len.
Quan l’al·lergogen troba el seu IgE específic, dóna el senyal a la cèl·lula perquè alliberi poderoses substàncies inflamatòries, com la histamina. Aquestes substàncies químiques actuen a diferents parts del cos, com ara el sistema respiratori, i causen els símptomes descrits de les al·lèrgies.

A les persones que no són al·lèrgiques, la mucosa nasal expulsa les partícules estranyes al coll, on són empassades o expulsades per la tos.
Quan l’al·lergogen és un aliment o un medicament, i es menja o s’injecta, o bé quan un insecte ens pica i ens inocula el verí, les substàncies passen a la sang i són transportades per la pell, on reaccionen amb els anticossos de l’al·lèrgia, cosa que fa que es dilatin els vasos sanguinis; llavors, l’escapament del líquid a nivell local causa la formació de crostes, o bé inflor.

LA RINITIS AL·LÈRGICA
La rinitis al·lèrgica és una de les malalties al·lèrgiques més comunes. L'OMS la considera una de les sis malalties que més freqüentment afecten la població.
S'estima que als països desenvolupats la pateix entre el 5 i el 25% de la població. I tot fa pensar que la incidència de les al·lèrgies augmentarà en el futur.
La rinitis és la reacció al·lèrgica de les membranes de la mucosa nasal quan entren en contacte amb una o més substàncies al·lergògenes. 

Els símptomes són:
  • Esternuts
  • Secreció nasal aquosa (rinorrea)
  • Congestió nasal
  • Picor als ulls i llagrimeig
  • Picor al nas i a la gola
Comunament, els símptomes de la rinitis són més aguts durant el dia, i remeten durant la nit.
El vent és mal amic de la rinitis, perquè transporta el pol·len i l’escampa. Els millors dies són els dies de pluja, excepte per als al·lèrgics a les espores dels fongs, perquè la simptomatologia s’agreuja amb la humitat.
El quadre de la rinitis té una evolució de dos o tres anys, fins que s’estabilitza. Tot i que, en uns quants anys, pot desaparèixer la hipersensibilitat. Les rinitis poden ser:
  • Rinitis estacionals
  • Rinitis cròniques (persistir tot l'any)

A) RINITIS ESTACIONALS
També se'n diu febre del fenc o fenàs, encara que no té cap relació ni amb la febre ni amb el fenàs.
La tenen persones que són sensibles als pòl·lens de les plantes que depenen del vent per a la pol·linització, i a les espores de fongs i floridures.
La primavera és possiblement l'estació més odiada pels al·lèrgics. Els afecta el pol·len d'arbres i flors a la primavera, i els pastos i les garrigues a començament d'estiu i tardor.
Els al·lergògens més freqüents a l’entorn mediterrani són:
  • Parietària
  • Plataners
  • Gramínies
  • Oliveres

B) RINITIS CRÒNIQUES
Es presenten durant tot l’any, encara que es poden tenir crisis en determinats períodes o en circumstàncies concretes.
Generalment, les causes són:
  • Els àcars, components habituals de la pols domèstica
  • Pèls i cèl·lules de descamació dels animals domèstics
  • Espores de fongs
Els símptomes són gairebé els mateixos que els de les rinitis estacionals, encara que el bloqueig nasal és més pronunciat; però en canvi no hi ha picor.
Les al·lèrgies als fongs poden presentar els mateixos símptomes que les al·lèrgies al pol·len i, a més, fer aparèixer pruïja a coll, ulls i orelles. En algunes ocasions, es poden associar a mal de cap, cansament i pèrdua de concentració.
Les rinitis al·lèrgiques es poden complicar, provocant pèrdua d’oïda, sinusitis i pòlips nasals.
En els nens poden originar canvis en l’estructura òssia del paladar i, fins i tot, asma.

ALTRES AGENTS CAUSANTS DE L'AL·LÈRGIA
Altres agents causants de l'al·lèrgia poden ser àcars i fongs

Què és un àcar?
Els àcars són microorganismes de la família dels aràcnids que viuen als matalassos, als coixins o al mosaic de les cases. S’alimenten d’escames o cèl·lules mortes que desprèn la pell de les persones. És l’excrement d’aquests animalets el que causa l’al·lèrgia.

Què és un fong?
Els fongs són plantes microscòpiques que creixen a llocs humits. Són a la pols que es fa als objectes que han estat molt temps endreçats o tancats (que s’han florit). Poden aparèixer com a petits punts blancs, verds o negres als aliments. Aquesta substància genera milers de partícules molt petites, anomenades espores, que contaminen l’aire i produeixen al·lèrgia en inhalar-les.


COM ES DETECTA UNA AL·LÈRGIA?
El mètode més comú per fer-ho són els tests cutanis, que mesuren la resposta de la persona a l’al·lergogen de prova que s’injecta per via intradèrmica.

PREVENCIÓ
Es fa molt difícil prevenir una reacció que pot ser provocada per cossos minúsculs que transporta l’aire. Tot i així, es poden fer les següents recomanacions:
  • Evitar els al·lergògens, per prevenir la resposta immunològica. Tenir tancades les finestres de les cases i dels cotxes.
  • Evitar estar massa estona a l’aire lliure a les èpoques de pol·linització, sobretot a les hores de la posta de sol, que és quan hi ha més pol·len en suspensió.
  • Evitar la presència d’animals a les cases. Si no és possible, procurar que estiguin molt nets, i no permetre’ls mai l’accés als dormitoris.
  • Fer servir fundes impermeables per a matalassos, edredons i coixins.
  • Passar l’aspiradora sovint per les zones susceptibles d’acumular més pols.
  • Evitar catifes, coixins de plomes i mantes de llana.
  • Els nens no han de dormir amb ninos de peluix.
  • Utilitzar màscares facials adequades que filtrin l’aire inhalat.
  • Aplicar-se la injecció d’extrets d’al·lergògens, per alterar la resposta immunològica.

ES POT CURAR UNA AL·LÈRGIA?
Les al·lèrgies no tenen cura, però se’n poden controlar els símptomes.

Després dels tests i de les proves de laboratori, cal establir a quines substàncies s’és al·lèrgic, i decidir-ne el tractament, que inclourà:
  • Mètodes per protegir-se contra els al·lergògens
  • Desensibilització amb vacunes
  • Prescripció de medicaments

TRACTAMENT
La farmàcia disposa actualment de molts principis actius per combatre les al·lèrgies, per tant, el paper del farmacèutic és molt important a l’hora de resoldre consultes dels afectats. El primer que cal tenir en compte són els mecanismes d’aparició.

Els tractaments més corrents són els següents:
  • Banys salins
  • Descongestius
  • Antihistamínics
  • Anticolinèrgics
  • Corticoides
La immunoteràpia (vacunació específica contra els al·lergògens causants) no cura la malaltia, però en redueix el nombre de símptomes, i fa més fàcil el seu control.


Al·lèrgia com detectar els símptomes

Cada dia és més gran el nombre de persones afectades per problemes d'al·lèrgia. Actualment es diu que un 20% de la població del nostre entorn presenta alguna de les formes amb què es manifesta.
ELS ANTECEDENTS FAMILIARS

Els antecedents familiars d'asma, rinitis o èczema atòpic són la primera situació a valorar per predir el risc d'al·lèrgia en un nen. Coneguda la situació de risc, servirà per prendre les mesures adequades que puguin retardar-ne o limitar-ne l'aparició.

Avui dia s'aconsella que el nadó amb risc d'al·lèrgia mantingui un alletament matern prolongat i que se li evitin els animals domèstics i el fum del tabac.

  
DIAGNÒSTIC I TRACTAMENT

L'exploració física, les proves cutànies i les de laboratori seran llavors els passos a seguir per establir un diagnòstic ajustat quan el pacient presenta símptomes d'alguna al·lèrgia. En tot cas, és fonamental poder identificar els al·lergògens o substàncies causants de l'al·lèrgia i evitar-ne o reduir-ne l'exposició.

La identificació es fa mitjançant les proves cutànies o prick test, que es poden practicar a qualsevol edat i són senzilles i ràpides d'aplicar per professionals experimentats. Per part del pacient, l'única precaució és no estar prenent fàrmacs antihistamínics o antial·lèrgics des de set dies abans de la realització de les proves.

La prova es fa a la cara interna del braç, on s'aplica una gota de cada al·lergen a estudiar i, posteriorment, amb una llanceta d'un sol ús, es procedeix a una punció superficial. Transcorreguts quinze minuts, es pot passar a valorar els resultats en funció del diàmetre de les pàpules que es formin.

Un resultat positiu no confirma per ell mateix ser la causa dels símptomes que el pacient pateix. Per això, amb els resultats d'aquestes proves, es fa el RAST o prova sanguínia, per quantificar la resposta específica contra aquell al·lergen. El pacient normalment està sensibilitzat a més d'un al·lergen.

L'al·lergen pot ser un o més aliments, pol·len, àcars, o plomes o pèls d'animals. De vegades (però no sempre), el propi malalt ajuda a relacionar els símptomes amb el contacte amb l'al·lergen. Si els causants són àcars, pols, epitelis d'animals..., productes tots ells que es poden respirar en diferents situacions, és difícil establir-hi sense proves específiques la relació.

Quan no és possible evitar l'exposició a l'al·lergen, i també si no s'aconsegueix el control dels símptomes amb fàrmacs, està indicat el tractament mitjançant  vacunes específiques individualitzades per a cada pacient.

CONSELLS

  • La rinitis al·lèrgica, l'asma i la dermatitis atòpica són malalties que afecten les activitats diàries de qui les pateix i tenen un profund impacte en la seva qualitat de vida.
  • A totes les malalties al·lèrgiques és fonamental intentar evitar en el màxim possible el contacte amb els al·lergògens que la provoquen.

C.F.B