+ NOUS TEMES + - - + NOUS TEMES +
CAP-ABS
Horari: De Dilluns a Divendres 
de 08:00 a 15:00 Hores
Contacte: 973402196-Urgències 061 C/Guimerà 6
Programació de visites 24 hores 902111444

dijous, 7 de juny del 2012



L'Arnau tancarà la meitat dels quiròfans i 142 llits dos mesos aquest estiu.

L'Arnau reprendrà els tancaments parcials de llits, quiròfans i consultes parcials aquest estiu, segons va confirmar ahir el delegat de Salut, Josep Pifarré. Així, a les plantes d'hospitalització es deixaran fora de servei 76 llits de l'1 al 15 de juliol, 136 del 16 de juliol al 15 de setembre i 76 del 16 al 30 de setembre. A més, a l'UCI es tancaran sis llits al juliol i setembre, i vuit a l'agost. Quan més es notarà l'ajust serà durant la segona quinzena de juliol fins a la segona de setembre, quan entre 142 i 144 llits d'hospitalització i UCI estaran inoperants, uns 40 més que l'any passat.

A aquests tancaments s'afegiran els dels quiròfans, que al juliol i al setembre funcionaran en un 55% i a l'agost, en un 40%. Les consultes externes també registraran ajustos i seran operatives entre un 80% i un 60%, depenent del mes. Per contra, els gabinets on es realitzen les proves complementàries funcionaran al 100%. 

Salut col·labora amb el Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya i les associacions de pacients per millorar l'atenció a les persones amb esclerosi múltiple

L’objectiu és enfortir les aliances amb les associacions catalanes de pacients per tal de fer propostes per millorar l’atenció a les persones que pateixen la malaltia, i difondre aquesta atenció entre professionals i ciutadans.
 
Segons les dades epidemiològiques de què disposa el Departament de Salut, a Catalunya la prevalença d’aquesta malaltia se situa entre 40-60 persones per 100.000 habitants.
 
El Departament de Salut, a través del Centre d’Esclerosi Múltiple (CEM-Cat), aposta fermament per reforçar el procés assistencial de les persones amb esclerosi múltiple enfortint les aliances amb les associacions de pacients més representatives d’aquesta malaltia a Catalunya.
 
L’objectiu d’aquesta col·laboració és crear un programa per a l’enfortiment de l’assistència que reben les persones afectades d’esclerosi múltiple (EM) a Catalunya. Aquesta iniciativa s’emmarca en les línies estratègiques del Pla de salut de reforçar l’atenció als malalts crònics.
 
 
L’esclerosi múltiple a Catalunya
 
L’esclerosi múltiple és el trastorn neurològic més freqüent entre els joves després de l’epilèpsia. Les dones són dues vegades més propenses a desenvolupar aquesta malaltia. És la malaltia neurològica que comporta amb més freqüència discapacitat entre adults joves a Europa. Afecta moltes persones joves, d’entre 20 i 40 anys, les acompanya la resta de la seva vida i provoca discapacitat greu a moltes d’elles. La prevalença a Catalunya se situa entre 40-60 persones per 100.000 habitants.
 
És un procés evolutiu de curs variable, en cada cas, fluctuant i/o progressiu, que causa incertesa a la persona afectada i al seu entorn. Cada nova manifestació té variabilitat en la presentació i els intervals que separen els diferents brots en les formes remitents i recidivants.
 
El diagnòstic de la malaltia es fa per història clínica i exploració neurològica. Les proves complementàries que més s’utilitzen són la ressonància magnètica (RM), els potencials evocats i l’estudi del líquid cefaloraquidi. De vegades, el seguiment clínic i radiològic són fonamentals per tal d’establir un diagnòstic definitiu. Les aportacions al tractament de l’esclerosi múltiple creixen any rere any. Del tractament exclusiu dels brots amb esteroides s’ha passat a tractaments moduladors de la immunitat cada cop més selectius en què s’incrementa el benefici i la seguretat.
 
A Catalunya hi ha una intensa recerca en aquest camp de la medicina. En el moment actual, el grup d’investigadors de la Unitat de Neuroimmunologia Clínica de l’Institut d’Investigació de l’Hospital de la Vall d’Hebron (CEMCAT) i les unitats d’esclerosi múltiple de l’Hospital de Bellvitge i de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona són exemples d’aquesta dinàmica investigadora que aporta contínuament noves experiències i avanços en el coneixement de la malaltia.