+ NOUS TEMES + - - + NOUS TEMES +
CAP-ABS
Horari: De Dilluns a Divendres 
de 08:00 a 15:00 Hores
Contacte: 973402196-Urgències 061 C/Guimerà 6
Programació de visites 24 hores 902111444

dimarts, 24 de juliol del 2012

Una de cada vuit morts d'europeus entre 15 i 64 anys és atribuïble a l'alcohol

Cada adult europeu beu al voltant de 12,5 litres d'alcohol pur cada any i el consum de risc representa una despesa d'uns 300 euros anuals

El projecte ALICE RAP aglutina més de 150 experts en addiccions i està coliderat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya i coordinat per l’Hospital Clínic de Barcelona
 L’alcohol és la substància addictiva més consumida a Europa, per davant de cap altra droga, i a la qual s’atribueixen una de cada vuit morts en persones de 15 a 64 anys. Els europeus beuen al voltant de 12,5 litres d’alcohol pur per càpita a l’any, més del doble de la mitjana mundial que se situa actualment en 6,1 litres.
Pel que fa a la repercussió de l’alcohol en l’economia europea, els costos associats a un consum de risc suposen cada any uns 300 euros per càpita. Els fons públics han de cobrir, entre d’altres, les despeses que suposa el tractament de 250 problemes de salut relacionats amb aquesta substància, com poden ser la dependència a l’alcohol, el càncer i altres malalties del fetge. També cal tenir en compte les despeses que l’alcohol ocasiona en el sistema judicial, sobretot pel que fa a causes motivades per violència interpersonal i delictes contra la salut pública com la conducció sota els efectes de l’alcohol. Igualment, repercuteix amb costos que es deriven de la rehabilitació de persones i l’ajut social a les famílies afectades i de les pèrdues ocasionades per una menor productivitat.
Aquestes són algunes de les dades que es detallen en el primer informe sobre polítiques d’alcohol del projecte europeu ALICE RAP (Addictions and Lifestyles in Contemporary Europe - Reframing Addictions Project) que porta per títol Alcohol, l’addicció ignorada. L’informe, que es va fer públic en la segona reunió internacional del projecte celebrada a Newcastle (Regne Unit), defensa un abordatge de la problemàtica basat en l’evidència, al mateix temps que fa aportacions científiques al debat sobre l’alcohol necessàries per contrarestar els arguments econòmics del sector i pal·liar l’impacte negatiu de l’alcohol en la societat actual.
El projecte, cofinançat per la Comissió Europea, i liderat per la Fundació Clínic de l’Hospital Clínic de Barcelona i la Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, pretén contribuir a repensar el concepte d’addicció a tots els nivells, fins i tot el de la governança, per tal d’emprendre accions efectives per reduir l’enorme despesa socioeconòmica generada per aquesta.
Segons ALICE RAP, l’estratègia més eficaç per tal de reduir el consum d’alcohol entre la població és el que va en la direcció de regular el preu, la disponibilitat i la publicitat. Els estudis demostren que els anuncis d’alcohol influeixen en la població augmentant la quantitat que es beu en cada ocasió i promovent consums cada vegada més perjudicials. La publicitat, a més, també actua com un desafortunat detonant de recaiguda per a un gran nombre de persones que proven de superar els problemes amb l’alcohol i, a més, ara se sap que incita els joves a iniciar-ne el consum.

El consum d’alcohol a Catalunya

A Catalunya, s’estima que un 4,4% de la població general fa consums de risc o perjudicials d’alcohol, percentatge que s’eleva fins a un 20% en població atesa a l’atenció primària. A més, l’alcohol és la substància més consumida (94,8%) i la que més inicis de tractament (45%) ocasiona a la xarxa especialitzada.
Des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut s’està treballant des de fa anys en la implementació de polítiques efectives orientades a la disminució dels problemes d’alcohol. Més enllà de la regulació de la conducció sota els efectes de l’alcohol, s’ha fet especial èmfasi en el control de la promoció indeguda de begudes alcohòliques, de la publicitat de l’alcohol, sobretot de les begudes d’alta graduació, i de la venda a menors.
A més, Catalunya és pionera amb el programa "Beveu Menys" de l’Agència de Salut Pública, dirigit a implementar estratègies de detecció precoç i intervenció breu a tota l’atenció primària. Aquestes accions han demostrat que poden reduir fins a un 20% la prevalença del consum d’alcohol considerat de risc i dels problemes associats. En els darrers anys també s’han potenciat de forma important, amb programes com "Nit segura" o "Nits Q", accions en l’àmbit local i comunitari per reduir els danys en els contextos d’oci i consum.

Sobre ALICE RAP dissociï 
El projecte europeu ALICE RAP (Addictions and Lifestyles in Contemporary Europe - Reframing Addictions Project) aglutina més de 150 científics que fan recerca innovadora i transdisciplinària en diferents aspectes relacionats amb les addiccions. La xarxa de científics que participen en el projecte inclou alguns dels investigadors més importants d’Europa en àmbits com ara la biomedicina, la neurobiologia, la psiquiatria, l’economia i la sociologia.
El projecte, cofinançat per la Comissió Europea i liderat per la Fundació Clínic de Barcelona i la Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública del Departament de Salut, pretén contribuir a repensar el concepte d’addicció, presentant de forma clara i imparcial els resultats científics més recents en aquest àmbit. L’objectiu és ajudar els governs en la presa de decisions efectives pel que fa a la prevenció de les addicions.


gencat