+ NOUS TEMES + - - + NOUS TEMES +
CAP-ABS
Horari: De Dilluns a Divendres 
de 08:00 a 15:00 Hores
Contacte: 973402196-Urgències 061 C/Guimerà 6
Programació de visites 24 hores 902111444

dilluns, 11 de juny del 2012

Introducció


Foto Activitat Física
Practicar activitat física moderada de manera regular és una eina efectiva de prevenció primària, secundària i terciària sempre que es dugui a terme amb el control i la supervisió adequades.
A Catalunya, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya impulsa el Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable (PAAS). Dins d'aquest Pla, promoure l'activitat física des dels centres d'atenció primària (CAP) és una acció prioritària, ja que a Espanya, almenys un 70% dels pacients que visita els CAP són inactius.

Prevenció

Cal fer constar a la història clínica el nivell d’activitat física del pacient. Si no en realitza, cal informar-lo dels avantatges que suposaria per a la seva salut començar a fer-ne de forma moderada. Convé explicar-li que l'activitat física és necessària per millorar el funcionament del cos, buscant exemples que facilitin la visualització interna dels canvis que s'operen en el seu organisme en practicar-ne.
En cas que en faci, cal quantificar-ne la pràctica. L'objectiu inicial ha de ser un petit increment de l'activitat física i progressivament s'han d'anar assolint objectius més elevats.
Com a mínim, es recomana acumular trenta minuts d'activitat d'intensitat moderada cinc dies per setmana.
Qualsevol tipus d'activitat física ha d'estar d'acord amb l'edat, el sexe, la fisiologia, els antecedents personals i patològics i les característiques ambientals. La prescripció d'exercici físic ha d'especificar el tipus d'activitat, la freqüència, la intensitat i la durada, així com el ritme de progressió. Per optimitzar l’adhesió convé recomanar aquelles activitats que siguin compatibles amb la situació socioeconòmica i els altres hàbits del pacient.
Als pacients amb factors de risc cardiovascular o malalties cròniques, se'ls ha de prescriure exercici físic regular i pautat, com a element terapèutic.
S'ha de tenir en compte que un estil de vida actiu i la pràctica regular d'activitat física influeixen de manera positiva en l'adopció d'altres comportaments saludables, com són una disminució del consum de tabac i alcohol i una alimentació més equilibrada. De fet, el consell alimentari relacionat amb l'obesitat, l'excés de pes o altres desequilibris alimentaris s'ha de vincular amb la prescripció de l'exercici físic.

Documentació

Guia de prescripció d'exercici físic per a la salut (versió extensa) [PDF, 2,27 MB.]

Eina a la disposició dels professionals perquè puguin consultar-hi les normes específiques per a la prescripció d'exercici físic per a cada malalt segons la seva patologia.

Guia de prescripció d'exercici físic per a la salut (versió breu) [PDF, 378,17 KB.]

Versió resumida, esquemàtica i amb taules i gràfics de la Guia de prescripció d'exercici físic per a la salut.

Manual d'activitat física d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut [PDF, 1,01 MB.]

Recomanacions d'alimentació i activitat fisica per a centres d'acolliment residencial a persones grans [PDF, 3,90 MB.]

L’objectiu d’aquest manual és proporcionar consells i recomanacions sobre alimentació i activitat física que facilitin el manteniment o la millora de la salut de les persones grans en l’entorn de les institucions, en el marc de desenvolupament de les polítiques d’envelliment actiu. El fet d’incrementar elements de salut en aquest col·lectiu poblacional s’ha evidenciat com una política molt favorable per millorar l’expectativa de vida i per minimitzar l’impacte de les pèrdues funcionals.

Material Divulgatiu

En aquests apartat s'ofereix material divulgatiu adreçat a la ciutadania perquè els professionals de la salut puguin fer-ne difusió entre els seus pacients.

Fullets

Cartells

Plans d'actuació

Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable (PAAS)
El PAAS va ser elaborat pel Departament de Salut en resposta a l'increment observat en la prevalença d'obesitat, d'acord amb l'estratègia mundial de l'OMS i de la NAOS.

El Pla d'activitat física, esport i salut (PAFES)
El PAFES és una iniciativa conjunta del Departament de Salut i la Secretaria General de l'Esport per a la promoció de la salut des de l'atenció primària mitjançant el consell i la prescripció d'activitat física. Inclou rutes saludables i circuits de derivació a equipaments esportius locals.