+ NOUS TEMES + - - + NOUS TEMES +
CAP-ABS
Horari: De Dilluns a Divendres 
de 08:00 a 15:00 Hores
Contacte: 973402196-Urgències 061 C/Guimerà 6
Programació de visites 24 hores 902111444

dissabte, 9 de juny del 2012

Nou protocol d'actuació conjunta per a pacients intoxicats per fum, monòxid de carboni i gas cianhídric

El SEM l’ha elaborat conjuntament amb Bombers de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona, les dues unitats de tractament hiperbàric de Catalunya i la Societat Catalana de Medicina d’Urgències i Emergències.
 
L’any 2011, a Catalunya, 260 persones van ser tractades amb cambra hiperbàrica per aquest tipus d’intoxicacions.
 
El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha presentat un nou protocol per a pacients intoxicats per fum, monòxid de carboni i gas cianhídric que, a través de l’actuació coordinada i precoç, i amb un mateix procediment dels diferents grups d’emergències, té per objecte aconseguir una assistència al malalt greu més eficient i de qualitat.
 
El nou procediment descriu i acota el camp d’actuació de cada cos d’emergències per tal de donar una resposta totalment segura i coordinada i reduir al mínim el temps que transcorre des de la intoxicació fins a l’aplicació del tractament més adient. L'any 2011 a Catalunya es van tractar 53 pacients amb accident disbàric i 207 per intoxicació de monòxid de carboni.
 
Els malalts que més es beneficien del tractament amb cambra hiperbàrica són els bussejadors que han sofert un accident de descompressió i els que han sofert una intoxicació per monòxid de carboni o gas cianhídric, als quals s’aplica oxigenoteràpia hiperbàrica.
 
El nou protocol d’actuació per a pacients intoxicats per fum, monòxid de carboni i gas cianhídric s’ha elaborat conjuntament amb Bombers de Barcelona, Bombers de la Generalitat, les dues unitats de tractament hiperbàric i mèdic de Catalunya i la Societat Catalana de Medicina d’Urgències i Emergències.
 
Catalunya compta amb dues cambres hiperbàriques, una a l’Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí (amb una capacitat per a 18 persones assegudes) i l’altra a l’Hospital de Palamós (amb una capacitat per a 8 persones assegudes). Una cambra hiperbàrica és un recinte tancat on es manté una pressió ambiental elevada. En augmentar-hi la pressió i respirar aquest aire, produeix un efecte beneficiós per a algunes malalties. Si, a més, s’hi respira oxigen a alta concentració, la pressió fa que l’oxigen penetri en tot l’organisme i produeixi un efecte curatiu en les malalties que provoquen manca d’oxigen en els teixits.
 
Jornada de formació en terapèutica hiperbàrica
El Sistema d’Emergències Mèdiques ha realitzat, amb la col·laboració de l’Hospital Moisès Broggi, una jornada de formació en terapèutica hiperbàrica amb la inscripció de més de 130 professionals del SEM i bombers. Durant la jornada, metges experts han realitzat ponències sobre la fisiopatologia de la teràpia hiperbàrica, l’atenció inicial al malalt greu amb inhalació de fum i les intoxicacions per monòxid de carboni, gas cianhídric i disbarismes.