+ NOUS TEMES + - - + NOUS TEMES +
CAP-ABS
Horari: De Dilluns a Divendres 
de 08:00 a 15:00 Hores
Contacte: 973402196-Urgències 061 C/Guimerà 6
Programació de visites 24 hores 902111444

divendres, 10 d’agost del 2012

Científics de l'Hospital del Mar demostren els beneficis d'un nou fàrmac per tractar el càncer de pell

Científics de l'Hospital del Mar demostren els beneficis d'un nou fàrmac per tractar el càncer de pell.

El nou tractament ataca simultàniament dues proteïnes involucrades en una via clau en el desenvolupament dels tumors


Barcelona | Ara.cat

Oncòlegs de l'Hospital del Mar han liderat el primer estudi en humans d'un nou tractament contra el càncer que ataca simultàniament dues proteïnes fonamentals en la reproducció de les cèl·lules canceroses.
Els investigadors van comprovar que el nou fàrmac "estabilitzava el creixement del tumor en un 40% dels pacients tractats i fins i tot disminuïa la mida del tumor", explica la doctora Maria Martínez, primera autora de l'article que ha estat publicat a la revista 'Clinical Cancer Research'. "Són pacients que ja havien fet diverses línies de quimioteràpia i eren resistents als tractaments", afegeix Martínez.
El primer pacient de tot el món –una dona amb un tumor ginecològic– va ser tractada a l'Hospital del Mar. Els resultats més prometedors s'han observat en pacients amb melanoma, un tipus de càncer en què la quimioteràpia és poc eficaç. "Però també hem vist que en alguns malalts de càncer de còlon i pacients amb tumor ginecològic el medicament ha frenat el tumor durant un temps", ha afegit el doctor Joan Albanell, investigador principal i cap del servei d'Oncologia de l'Hospital del Mar.
L'estudi s'ha dut a terme conjuntament amb científics dels hospitals Royal Marsden de Londres i l'Institut Gustave Roussy de París. 

EL RIGOR DE L'ESTIU


EL RIGOR DE L'ESTIU

MAURICIO BERNAL - BARCELONA - El Periodico

Boca seca, llengua pastosa


Hi ha prop de 9.000 catalans que entre el juny i el juliol van ser contactats per telèfon i avisats que havien de prendre les precaucions habituals contra la calor: refrescar la casa a la nit, abaixar de dia les persianes, posar-se compreses d'aigua fresca, dutxar-se, hidratar-se, no sortir de casa al migdia, demanar-li a un familiar que els truqui amb freqüència. La part principal eren persones grans i malaltes, des del punt de vista sanitari les més vulnerables als vaivens de la calor. «Hem fet una tasca preventiva», explica Núria Torres, directora de Sanitat Respon. «Ara, en aquesta fase, estem a l'espera del que pugui passar». «Aquesta fase» és l'onada de calor que avui arribarà al seu clímax, amb temperatures, segons la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya, de fins a 34 graus a la costa i 41 a l'interior. «Ambient molt càlid», s'adverteix.
La transferència d'aire calent provinent de l'Àfrica col·locarà les temperatures per sobre dels 40ºC en diverses regions d'Espanya.
Moure la seqüència cap a l'esquerraMoure la seqüència cap a la dreta
La transferència d'aire calent provinent de l'Àfrica col·locarà les temperatures per sobre dels 40ºC en diverses regions d'Espanya.
Tres nens a la font de Canaletes, a la Rambla de Barcelona, ahir.
La sala on opera Sanitat Respon, a l'Hospitalet, ahir.
Una noia es refresca a la platja de la Barceloneta, ahir.
Recollida de paraguaians en una finca de la tòrrida Seròs (Lleida), ahir.
Empleats del Parc dels Ports mobilitzats davant el risc d'incendi.

Edició Impresa

Edició Impresa

Versió en .PDF


Informació publicada en lapágina 24 de la secció de cv Sociedad de l'edició impresa del dia 10 de agost de 2012
VEURE ARXIU (.PDF)
Sanitat Respon és una de les peces bàsiques del pla d'actuació per prevenir els efectes de l'onada de calor sobre la salut (POCS) que la Generalitat posa en marxa cada estiu, que des d'aquest dimecres al matí està en fase 2 (onada de calor) i que en part està concebut per al benestar del col·lectiu més


vulnerable: la gent gran malalta. Producte de la debacle del 2003, quan la canícula va matar, segons el Ministeri de Sanitat, 141 persones (6.500 segons el Centre Nacional d'Epidemiologia), el POCS existeix sobretot per a la gent gran, i en tot el seu material divulgatiu recull els mateixos consells que infermeres i teleoperadors han difós els primers mesos d'estiu. «És una llista de consells tancats», explica Laura Alastrue, una de les infermeres de guàrdia. Són molt coneguts. En resum, no exposar-se, tapar-se si s'està al sol i hidratar-se. En resum.
El servei funciona en un polígon industrial de l'Hospitalet, en una sala compartida amb els operadors del 112. Era dijous; ahir. A fora feia més de 30 graus. ¿Trucaven els avis, bullien els telèfons?
No.
DESMAI A LA SAGRADA FAMÍLIA / «La gent està molt informada -diu Torres-. Des del 2003, precisament, s'insisteix tant en aquests consells, que les trucades informatives de: 'Escolti, ¿què he de fer?', pràcticament no existeixen». Sí que existeixen, en canvi, trucades en què algú diu que li ha pujat la temperatura (la del cos), o que sua massa, o que té la boca seca, o la llengua pastosa, o se sent decaigut, o té marejos, o la pell molt seca, o reté líquids i té les cames inflades, que són símptomes i complicacions que poden derivar-se de la calor; però són rares. «Al juny ja hi va haver una primera onada de calor i ja es va posar en marxa la fase 2 del POCS, i va trucar molt poca gent». Ahir, un dia després que es declarés la segona fase 2 d'aquest estiu, s'havien rebut dues trucades relacionades amb la canícula: un noi desmaiat a la Sagrada Família i un nen de 9 anys a qui els seus pares van portar a un CAP.
MARES AMB PROBLEMES / No exposar-se; tapar-se; hidratar-se: la trilogia de base. És ben sabuda, però ningú està disposat a abaixar la guàrdia: la Creu Roja, per exemple, va informar ahir que ha trucat en les últimes hores a 700 avis per tornar-los a dir el que han de fer davant aquesta pujada dels termòmetres, i va explicar que durant l'estiu ha fet seguiment de 355 casos de persones «especialment vulnerables». El Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona ha fet el mateix i ha efectuat gairebé 750 trucades, mentre que a Lleida els serveis sanitaris segueixen de prop 2.000 persones grans de 75 anys que consideren que estan en risc. El subdirector de Protecció Civil de la Generalitat, Sergio Delgado, va demanar ahir als municipis que reforcin les mesures d'atenció als col·lectius vulnerables: gent gran i persones amb afecta­cions respiratòries i amb depen­dència.
La llista rigorosa de població en risc inclou, entre altres discapacitats, persones que pateixen malalties cròniques, persones amb problemes mentals, persones que realitzen activitats físiques a l'aire lliure i persones medicades amb antidepressius i altres fàrmacs especials; i nadons. ¿Truquen les mares per preguntar com protegir els fills? «Truquen quan tenen problemes, però estan tan ben informades sobre el que s'ha de fer com la resta de la població», diu Torres.
No exposar el nen. Tapar-lo. Hidratar-lo
.