+ NOUS TEMES + - - + NOUS TEMES +
CAP-ABS
Horari: De Dilluns a Divendres 
de 08:00 a 15:00 Hores
Contacte: 973402196-Urgències 061 C/Guimerà 6
Programació de visites 24 hores 902111444

dilluns, 14 de maig del 2012

Dia Internacional de la Infermeria

Les infermeres i els infermers van celebrar el 12 de maig, el Dia Internacional de la Infermeria, amb el lema ”Resoldre la desigualtat: de les proves a l’acció”, en commemoració del naixement de Florence Nightingale, infermera anglesa i precursora de la infermeria moderna, que encara avui dia continua sent referent de la professió infermera mundial.

Els infermers i les infermeres tenen actualment un paper primordial en la participació de les estratègies assistencials per tal de donar la millor resposta a les necessitats de salut dels ciutadans. A Catalunya, un dels objectius primordials en què està implicat el col·lectiu és assolir les fites previstes en el Pla de salut 2011-2015 pel que fa a l’abordatge de la cronicitat.
El Departament de Salut compta amb un òrgan de consulta i participació de les infermeres i infermers, el Consell de la Professió Infermera de Catalunya (CPIC), representat per col·legis professionals, associacions científiques, universitats, sindicats, patronals i professionals de reconegut prestigi.
Actualment, el CPIC està elaborant un document en què es proposen les línies d’actuació, pel que fa al col·lectiu, que han de garantir la qualitat assistencial en el sistema públic de salut, com són l’adequació del nombre de professionals necessaris amb les competències requerides per donar resposta a les necessitats de salut de la ciutadania, la utilització i la millora de les organitzacions i el lideratge i l’adequació del model actual de cures infermeres.


Canal Salut
A Catalunya, segons el registre d'assegurats del CatSalut 2008, hi ha 7.503.118 persones, de les quals 2.021.343 tenen més de seixanta-cinc anys i representen un 16,4 % de tota la població.
A Catalunya, l'esperança de vida global en néixer augmenta cada any tant en homes com en dones, i es troba entre les més altes del món, en 81,7 anys l'any 2008. Aquesta xifra és inferior en els homes (78,7 anys) que en les dones (84,6 anys). Si una persona arriba als vuitanta-cinc anys, la seva esperança de vida és de 6,25 anys més.
A partir dels setanta-cinc/vuitanta anys es un produeix un augment dels indicadors fisiològics de fragilitat que condiciona una necessitat més gran de suport i d'ús de serveis sociosanitaris.
L'Enquesta de salut de Catalunya 2006 (ESCA) recull la declaració de trastorns crònics, que augmenta a mesura que els grups són de més edat, és més freqüent entre les dones (83,02 %) que entre els homes (71,6 %) i augmenta a mesura que les classes socials són més desfavorides.
Es declaren amb major freqüència les malalties dels ossos i les articulacions (mal d'esquena lumbar i cervical, artrosi o reumatisme) i les malalties de l'aparell circulatori (mala circulació de la sang, hipertensió o varices). La proporció de persones d'ambdós sexes de quinze anys i més que declaren patir trastorns orgànics augmenta. L'increment és lleugerament inferior en les dones. Els trastorns que han experimentat un creixement més important han estat la depressió i/o ansietat, el colesterol elevat, la pressió alta entre els homes i les varices entre les dones.
Els centres que acullen persones grans en règim d'internament han de constituir un entorn adequat per dur a terme tasques i estratègies de promoció de la salut i, en aquest sentit, cal potenciar especialment la pràctica habitual de l'activitat física i el seguiment d'hàbits alimentaris saludables. En definitiva, cal que promocionin l'envelliment actiu.
L'OMS defineix l'envelliment actiu com un estat sense restriccions funcionals, sense dèficits cognitius ni malalties que puguin comprometre el pronòstic vital de les persones ni la seva participació en les activitats socials.
L'actualització de coneixements dels professionals és una àrea que el PDSS prioritza, i per això enguany duu a terme un curs d'actualització de coneixements en geriatria per a professionals de l'atenció primària.



Canal Salut