+ NOUS TEMES + - - + NOUS TEMES +
CAP-ABS
Horari: De Dilluns a Divendres 
de 08:00 a 15:00 Hores
Contacte: 973402196-Urgències 061 C/Guimerà 6
Programació de visites 24 hores 902111444

dimarts, 29 de maig del 2012


Un equip de l'Institut d'Oncologia de la Vall d'Hebron ha aconseguit burlar algunes resistències al tractament del càncer de còlon



El tractament del càncer de còlon és molt efectiu quan se'n fa una detecció precoç, però, en la fase avançada de la malaltia, la medicació no funciona. Actualment es treballa amb uns fàrmacs, encara en fase experimental, que resulten efectius només en una part dels pacients, perquè en altres no responen. Un equip de l'Institut d'Oncologia de la Vall d'Hebron ha descobert que la diferència entre uns i altres són els elevats nivells de la proteïna B-catenina que presenten les cèl·lules cancerígenes que ofereixen resistència. L'estudi, que publica la revista "Nature Medicine", proposa l'ús combinat d'uns medicaments encara en fase d'investigació.
Per què els tractaments no funcionen?

"Hem aconseguit desvelar per què en la majoria de casos de càncer de còlon avançat els pacients no responen als tractaments que s'estan provant", ha explicat el doctor del VHIO Héctor G. Palmer, coordinador d'aquest estudi, publicat a la revista "Nature Medicine".


Extirpant el tumor maligne de l'intestí gros i administrant quimioteràpia s'aconsegueix curar un alt percentatge de càncers de còlon. No obstant això, en fases avançades, els tumors són resistents i les cèl·lules canceroses són capaces d'escapar-se i disseminar-se per l'organisme donant lloc a la metàstasi. En l'actualitat no hi ha tractaments efectius per frenar la progressió de la malatia quan arriba a aquests estadis tardans i la majoria dels pacients moren.

Fàrmacs efectius només en una part dels pacients

Darrerament s'han dissenyat nous fàrmacs que bloquegen l'activitat de certes molècules responsables de promoure el creixement i la disseminació de les cèl·lules tumorals. Aquests nous fàrmacs, actualment en assaig clínic, estan donant bons resultats en alguns pacients, però en la majoria no s'observen millores. Davant d'aquesta resposta diferencial, l'estudi del VHIO, ha aconseguit descriure per primera vegada els mecanismes que determinen la resposta als tractaments que inhibeixen les molècules responsables de la expansió del tumor.

La resposta està en els alts nivells de la proteïna B-catenina

Els investigadors han descobert que l'acumulació excessiva de la proteïna B-catenina en el nucli de les cèl·lules tumorals és el que les far resistents davant els fàrmacs antitumorals.
"Si els pacients tractats tenen nivells molt alts de B-catenina, aquesta no permet actuar a la proteïna FOXO3a, que indueix a la mort cel·lular, de manera que el resultat del tractament és contrari a l'esperat i les cèl·lules s'escapen", ha explicat Palmer.


La troballa evita predre un temps vital

Gràcies a la troballa, pròximament es podrà determinar si el pacient respondrà o no al tractament que s'aplica fins ara analitzant els nivells de la B-catenina. "Evitarem perdre un temps que és vital en els casos de càncer de còlon avançat", ha subratllat Palmer.

Per als pacients amb contraindicacions, l'equip del VHIO ha provat un fàrmac d'última generació en tumors humans implantats en ratolins i ha observat que redueix els nivells de B-catenina en el nucli de la cèl·lula, de manera que l'acció de FOXO3a és molt més efectiva per provocar la mort de cèl·lules malignes.

Aquest fàrmac, que es podria començar a provar en humans pròximament, suposa unasolució per a casos de càncer de còlon avançat i amb metàstasi que avui dia no tenen teràpia i es podria administrar combinat amb els tractaments en fase clínica que estimulen l'acció de la proteïna FOXO3a per destruir les cèl·lules.

La recerca liderada pel VHIO ha estat finançada per la Fundació Olga Torres, la Fundació Espanyola Contra el Càncer i l'Institut Carles III. 



324.CAT

Quatre blogs especialitzats per a la consulta mèdica col·laborativa a Lleida



La regió sanitària de Lleida compta actualment amb quatre blogs que permeten als seus metges compartir coneixements de casos clínics relatius a la psicologia, endocrinologia, nutrició o pneumologia. Es tracta d'un projecte emmarcat en el Pla de Salut de Catalunya 2011-2015.
Els blogs, anomenats Endobloc, Pneumobloc, Psicobloc i EndoDiab, són plataformes de treball col·laboratiu, on els especialistes mèdics, tant d'atenció primària com hospitalària,poden debatre i consultar casos entre ells.
El primer dels blogs posats en marxa, l'Endobloc, data del 2009 i compta ja amb 197 membres i serveix per compartir coneixements d'aquesta especialitat i de nutrició. El Pneumobloc, que tracta les malalties respiratòries, compta amb 165 membres i des del 2010, any de la seva creació, ha rebut 10.000 visites.

El Psicobloc és més recent i menys nombrós, i només compta amb 34 membres des de la seva posada en marxa, el passat febrer. Finalment, l'EndoDiab es va posar en marxa el 2011 i és un nou entorn virtual col·laboratiu pensat per a les persones que tenen diabetis mellitus 1 i dinamitzada per professionals mèdics.

La iniciativa d'aquests blogs comunitaris respon al Pla de Salut de Catalunya 2011-2015, que té com un dels seus objectius potenciar l'ús de la tecnologia de la informació per millorar la qualitat del servei.





324.CAT