+ NOUS TEMES + - - + NOUS TEMES +
CAP-ABS
Horari: De Dilluns a Divendres 
de 08:00 a 15:00 Hores
Contacte: 973402196-Urgències 061 C/Guimerà 6
Programació de visites 24 hores 902111444

dimecres, 23 de maig del 2012

COLESTEROL


Descripció

Colesterol
El colesterol és un tipus de greix que es troba a la sang i que el nostre cos necessita per desenvolupar moltes funcions, com són produir hormones, ajudar a la formació de bilis i vitamina D, i mantenir l'estructura cel·lular de l'organisme. Una part del colesterol que el nostre cos utilitza prové de l'alimentació i l'altra l'elabora el propi organisme.
L'excés de colesterol en la sang, també conegut com a hipercolesterolèmia, afavoreix la formació de dipòsits de greix a les parets de les artèries que dificulten el pas de la sang i són motiu de malalties del cor i de la circulació.
El tabaquisme, la hipertensió, l'obesitat i la diabetis potencien aquests riscos.
Existeixen dues classes de colesterol:

  • Colesterol LDL o 'dolent': que té un efecte perjudicial per a la salut si es troba a la sang en excés, ja que crea una capa de greix a les artèries que afavoreix l'aparició de malalties cardiovasculars.
  • Colesterol HDL o 'bo': que té un efecte beneficiós per a la nostra salut ja que elimina l'excés de colesterol de les artèries. 

Colesterol i gent gran
La gent gran té més possibilitats de patir malalties cardiovasculars, per això és important controlar el colesterol i prendre les mesures de prevenció adequades per evitar-ne nivells elevats.



Causes

Hi ha una sèrie de factors que afavoreixen l'excés de colesterol. En algunes ocasions estan vinculats amb l'estil de vida, com:
  • dieta amb alt nivell de greixos saturats o amb productes amb elevat contingut de colesterol
  • manca d'exercici físic de forma regular
  • obesitat
  • tabaquisme
  • consum excessiu de begudes alcohòliques
  • hipertensió, diabetis, malalties del fetge i desordres de la glàndula tiroide

En altres ocasions, pot existir una predisposició genètica transmesa per un membre de la família.


Símptomes

L'excés de colesterol a la sang està directament relacionat amb l'arterioesclerosi.
Aquesta afecció està causada per l'acumulació de greix, com el colesterol, a les parets de les artèries, el que pot dificultar i, fins i tot, bloquejar la circulació de la sang.
L'arterioesclerosi pot provocar malalties cardiovasculars com:
  • - L'infart de miocardi (quan es bloquegen les artèries coronàries)
  • - Embòlies (quan es bloqueja l'artèria que porta la sang al cervell)
  • - Problemes circulatoris en altres parts de l'organisme (extremitats, ronyó, etc.)

Diagnòstic

Una anàlisi de sang permet mesurar els nivells de colesterol LDL o 'dolent' i HDL o 'bo'. Quan el nivell del colesterol LDL està per sobre de 250 mg/dl, es considera alt. Entre 200 i 250 mg/dl, també caldrà considerar-lo elevat, sobretot si s'associa amb altres factors de risc que augmenten la possibilitat de patir malalties del cor i de les artèries com són el consum de tabac, la hipertensió arterial o la diabetis.

Tractament

L'alimentació sana, l'exercici físic i la relaxació poden contribuir a reduir el nivell de colesterol. Per contra, fumar, beure en excés o l'obesitat n'afavoreixen l'augment.
Aquestes mesures poden anar acompanyes de medicaments que actuen incidint en aspectes diversos: els que contribueixen a reduir la producció del colesterol LDL o 'dolent'; els que incrementen els nivells de colesterol HDL o 'bo', i els que disminueixen els triglicèrids (greixos).
Els principals fàrmacs que el metge o la metgessa us receptarà, de vegades de manera combinada, són estatines, niacina, resines i fibrats.


Prevenció

Una alimentació equilibrada és el primer pas per prevenir l'excés de colesterol.
Cal reduir el consum de:
  • Rovell d'ou, per l'elevat contingut de colesterol (màxim de tres a la setmana). La clara és de consum lliure;
  • Greix de les carns, derivats i embotits, patés, cervell, fetge, etc.;
  • Pastisseria i rebosteria en general (ensaïmades, pastissets, envasats, xuixos, entre d'altres), ja que solen ser productes que inclouen quantitats importants de greixos en la seva composició;
  • Menjars precuinats. Eviteu els greixos animals com ara les mantegues i els llards, tant per cuinar com per consumir crus;
  • Postres elaborades amb llet sencera, ou, nata, mantega o margarina;
  • Cafè i te, que pot fer-se amb moderació si el metge no us indica el contrari, i
  • Begudes alcohòliques. Consultar al vostre equip sanitari el possible consum, sempre moderat.

En canvi, és recomanable consumir:
  • Fibra alimentària amb amanides i verdura en general, llegums, fruita fresca, productes integrals, etc.;
  • Llet i productes làctics descremats o semidescremats;
  • Oli d'oliva, tant per cuinar com per amanir. S'ha de procurar consumir majoritàriament cru, ja que fregit perd part de les propietats bones que té. També poden utilitzar-se olis de llavors (gira-sol, blat de moro, etc.);
  • Fruits secs que són molt convenients per a la salut, però amb moderació perquè aporten moltes calories;
  • Peix, especialment el blau (sardina, verat, salmó, truita de riu, tonyina, seitó, etc.). El marisc de closca es pot menjar sense cap problema, però hem de restringir els crustacis (gamba, llagosta, cranc, etc.) i cefalòpodes (pop, sípia, calamars, etc.), com a màxim tres vegades a la setmana;
  • Begudes baixes en calories i infusions, de consum lliure. Beure com a mínim 1,5 litres d'aigua diàriament, i
  • Espècies i salses tals com herbes aromàtiques, pebre, suc de llimona, vinagreta, mostassa, allioli, sofregit (salsa de tomàquet, all i ceba o porro, elaborat amb oli d'oliva). Si hi ha sobrepès cal limitar la maionesa i la beixamel.

Altres mesures de prevenció a tenir en compte:
  • Fer exercici físic (caminar, fer bicicleta, nedar, etc.) durant un mínim de trenta minuts, cinc o més dies a la setmana. Incorporar l'exercici físic a l'activitat habitual (pujar escales, ballar, fer els trajectes habituals caminant, etc.);
  • Aconseguir el pes adequat i mantenir-lo;
  • Controlar la hipertensió i la diabetis, si es tenen, i
  • Si es recepta medicació, cal prendre-la a la mateixa hora tots els dies i informar el metge o la metgessa si s'estan seguint altres tractaments amb fàrmacs.

Font: Institut Català de la Salut. Departament de Salut